gradient goes here
Hoe werkt het hart ?

Hoe werkt het hart ?

Het hart is een holle spier die het bloed door het lichaam pompt. Dit bloed bevat zuurstof en bouwstoffen die het lichaam nodig heeft.

Elke minuut klopt het hart
ongeveer 70 keer


exchange arrows

Zuurstofarm bloed wordt naar de longen gepompt om zuurstof op te nemen

Zuurstofrijk bloed wordt naar het lichaam gepompt om zuurstof af te geven

Om optimaal te werken, heeft de hartspier zelf ook voldoende zuurstofrijk bloed nodig. Hiervoor zorgen de kransslagaders. Dit zijn fijne slagaders die als een spinnenweb over de hartspier liggen.

Als deze kransslagaders verstopt raken, wordt de toevoer van zuurstof naar de hartspier en de goede werking van het hart verstoord.

Hoe ontstaat een hartinfarct of hartaanval?

Hoe ontstaat een hartinfarct of hartaanval ?

Rondom de hartspier liggen de kransslagaders die bloed en zuurstof naar de hartspier brengen.

Het bloed bevat bloedcellen, zoals de bloedplaatjes die het bloed helpen stollen.

Aan de binnenkant van de bloedvaten kunnen zich vet, cholesterol en andere substanties ophopen en plaques vormen. Dit heet atherosclerose of aderverkalking. Door toename van deze (atherosclerotische) plaques zullen de bloedvaten geleidelijk dichtslibben en wordt de bloedcirculatie belemmerd.

Als een plaque scheurt, probeert het lichaam deze scheur te dichten door er bloedplaatjes op vast te hechten. Zo wordt er een bloedstolsel of trombus gevormd, waardoor het bloedvat plots verstopt raakt.

Als een bloedstolsel gevormd wordt in de kransslagader, kan deze verstopt geraken. De toevoer van vers bloed en zuurstof worden belemmerd en bepaalde delen van de hartspier komen in zuurstofnood.


Hoe sneller de patiënt in het ziekenhuis aankomt en wordt behandeld, hoe groter de kansen op overleving1

Als de doorbloeding snel herstelt (vanzelf of door ingrijpen van de arts), blijft de schade minimaal. Dit heet instabiele angor.

Als de zuurstofnood te lang duurt, sterft een deel van de hartspier geleidelijk af. Dit heet een hartaanval of een hartinfarct.

 • White HD et al., Circulation. 1998;97:1632-1646

Acuut Coronair Syndroom (ACS) is een verzamelnaam voor hartinfarct en instabiele angor

De ernst van een hartinfarct hangt af van de plaats en de grootte van aangetaste zone. De gevolgen van de hartinfarct zijn dus bij iedereen verschillend.

Als de kransslagader volledig verstopt is, spreekt men van STEMI (ST-Elevation Myocardial Infarction).

Als er nog een verminderde hoeveelheid bloed door de kransslagader stroomt, spreekt men van NSTEMI (Non-ST-Elevation Myocardial Infarction).

Welke factoren verhogen het risico op een hartinfarct of hartaanval?

Welke factoren verhogen het risico op een hartinfarct of hartaanval?

Verschillende factoren verhogen de kans op het dichtslibben van de kransslagaders.
Hoe meer je jezelf blootstelt aan deze risicofactoren, hoe groter je kans op een hartinfarct.

Sommige factoren kan je niet veranderen: erfelijkheid, leeftijd, geslacht

Maar andere factoren, de “levensstijl” factoren, heb je grotendeels zelf in handen:

 • roken

  Roken

 • hoge cholesterol

  Hoge
  Cholesterol

 • suikerziekte

  Suikerziekte

 • hoge bloeddruk

  Hoge
  Bloeddruk

 • Overgewicht

  Overgewicht

 • Sedentair gedrag

  Sedentair
  Gedrag

 • Stress

  Stress


Werken aan je levensstijl betekent verminderen van
je risico voor een hartinfarct (hartaanval)1.

 • White HD et al., Circulation. 1998;97:1632-1646

Gezond eten, op je gewicht letten, stoppen met roken en elke dag een half uur wandelen kunnen een wereld van verschil maken.

 • White HD et al., Circulation. 1998;97:1632-1646

Bespreek dit met je huisarts en maak samen een plan om je “levensstijl” te verbeteren. Je huisarts zal ook je bloeddruk en cholesterol regelmatig controleren.

Symptomen hartinfarct

Symptomen hartinfarct

Hartziekten kunnen in verband gebracht worden met vele symptomen.

Hét symptoom van hartziekten bestaat niet. Een hartaanval wordt niet steeds voorafgegaan door een plotselinge pijn ter hoogte van je hart zoals in films. Meer zelfs, als je al een hartaanval hebt gehad, dan is het mogelijk dat de symptomen van een volgende aanval niet dezelfde zijn. Hartziekten kunnen immers in verband gebracht worden met vele symptomen over het hele lichaam, van je hoofd tot je tenen.

Klik op onderstaande cijfers om meer te weten te komen over de symptomen

Klik op onderstaande cijfers om meer te weten te komen over de symptomen.

1 2 3 4 5 6 7

Klik op onderstaande cijfers om meer te weten te komen over de symptomen.

Cliquez sur les numéros ci-dessous pour en savoir plus sur les symptômes
 • 1

  Licht gevoel in hoofd, plotselinge duizeligheid en flauwvallen

  X

  Licht gevoel in hoofd, plotselinge duizeligheid en flauwvallen

  Als het ritme of de pompfunctie van je hart verstoord is, stroomt er niet voldoende bloed naar je hersenen waardoor je bloeddruk daalt. Dit kan leiden tot een licht gevoel in je hoofd, duizeligheid en flauwvallen. Een plotselinge bloeddrukdaling kan verschillende oorzaken hebben: te weinig gegeten of gedronken, te snel opgestaan, hevige emoties of een hersenaandoening. Als plotselinge duizeligheid echter gepaard gaat met pijn op de borst en benauwdheid, is het een mogelijk signaal van een hartaanval.

 • 2

  Kortademigheid

  X

  Kortademigheid

  Kortademigheid is een veelvoorkomend symptoom van hartfalen. Het hart kan de vraag van het lichaam naar zuurstofrijkbloed niet bijhouden, waardoor er bloed naar de longen lekt en ademhalen moeilijker wordt. In een vroeg stadium komt kortademigheid voornamelijk voor bij lichamelijke inspanning. Naarmate de hartziekte erger wordt, kan de kortademigheid ook in rust optreden en dan vooral wanneer je neerligt (nachtelijke kortademigheid). Snak je plots naar adem of probeer je tevergeefs diep adem te nemen, vaak in combinatie met pijn of benauwdheid in de borst en duizeligheid, dan is dit een mogelijk symptoom van een hartaanval.

 • 3

  Pijn of benauwdheid in de borst en bovenlichaam

  X

  Pijn of benauwdheid in de borst en bovenlichaam

  De meeste – maar niet alle - hartaanvallen zorgen voor ongemak in de borst doordat de hartspier niet voldoende zuurstof krijgt. Dit ongemak kan aanvoelen als pijn of een drukkend, beklemmend gevoel op de borst, dat angina pectoris wordt genoemd (of angor). Sommigen omschrijven de pijn als zo hevig alsof er een olifant op je borst staat, anderen spreken eerder over een stekend, branderig gevoel. Het ongemak duurt meestal langer dan een paar minuten of gaat weg en komt dan weer terug. Vaak straalt de pijn uit het van het midden van de borst naar het (linker)bovenlichaam. Je kunt last hebben van pijn of ongemak in een of beide armen, de rug, schouders, nek, kaak, of bovenste deel van de maag (boven de navel).

 • 4

  Hartkloppingen

  X

  Hartkloppingen

  Het is normaal dat je hartslag de hoogte ingaat bij zware inspanningen en hevige emoties. Maar als je de indruk hebt dat je hart zonder duidelijke reden plots opvallend sterk, snel of onregelmatig klopt gedurende een langere tijd, of als dit meermaals voorkomt, laat dit dan door een arts controleren. Er is een grotere kans op een onderliggende hartziekte als hartkloppingen optreden in combinatie met symptomen zoals kortademigheid, pijn of benauwdheid in de borst, aanhoudende vermoeidheid of flauwvallen.

 • 5

  Misselijkheid en braken

  X

  Misselijkheid en braken

  Symptomen zoals misselijkheid, indigestie, brandend maagzuur, maagpijn of braken kunnen optreden tijdens een hartaanval, en dan vooral bij vrouwen. Hoewel maagklachten natuurlijk vaak niet te wijten zijn aan hartproblemen, doe je er goed aan een arts te raadplegen als deze symptomen optreden in combinatie met andere tekenen en risicofactoren van hartziekten.

 • 6

  Gezwollen benen, enkels en voeten

  X

  Gezwollen benen, enkels en voeten

  Dit kan een teken zijn dat je hart het bloed niet zo efficiënt rondpompt, zodat het achterblijft in de aderen van je onderlichaam en je benen, enkels en voeten opzwellen. Een onderliggende hartziekte kan het ook moeilijker maken voor je nieren om extra water en natrium uit je lichaam te verwijderen met een zwelling van de onderste ledematen tot gevolg.

 • 7

  Algehele symptomen zoals vermoeidheid en koud zweet

  X

  Algehele symptomen zoals vermoeidheid en koud zweet

  Als je hart het bloed niet efficiënt rondpompt, krijgen je spieren onvoldoende zuurstof tijdens inspanningen, en kan je je zwak en vermoeid voelen. Aanhoudende vermoeidheid en zwakte kan een symptoom zijn van hartziekten, vooral bij vrouwen. Een belangrijke waarschuwing hier zijn plotse veranderingen: Ben je vermoeid of buiten adem na een activiteit waar je vroeger geen probleem mee had, zoals bijvoorbeeld trappenlopen of boodschappen doen, dan raadpleegt u het best een arts. Ook het plots uitbreken van koud zweet zonder duidelijke reden kan een hartaanval signaleren.


  Niet iedereen met een hartziekte vertoont dezelfde typische symptomen, maar bovenstaande ziektebeelden kunnen er mogelijk op duiden. Hoe meer van deze symptomen en risicofactoren je vertoont, hoe groter de kans dat je daadwerkelijk met een hartziekte te maken hebt.


  Niettegenstaande al deze symptomen ook kunnen voorkomen buiten de context van een hartziekte, doe je er goed aan een arts te raadplegen bij twijfel. Snel reageren bij de eerste tekenen van een hartaanval kan je leven redden en de schade aan je hart beperken. Elke behandeling voor een hartziekte werkt het beste wanneer deze zo snel mogelijk wordt opgestart.


Niet iedereen met een hartziekte vertoont dezelfde typische symptomen, maar bovenstaande ziektebeelden kunnen er mogelijk op duiden. Hoe meer van deze symptomen en risicofactoren je vertoont, hoe groter de kans dat je daadwerkelijk met een hartziekte te maken hebt.

Niettegenstaande al deze symptomen ook kunnen voorkomen buiten de context van een hartziekte, doe je er goed aan een arts te raadplegen bij twijfel. Snel reageren bij de eerste tekenen van een hartaanval kan je leven redden en de schade aan je hart beperken. Elke behandeling voor een hartziekte werkt het beste wanneer deze zo snel mogelijk wordt opgestart.

 

Wanneer 112 bellen ?

Wat zijn de symptomen van een hartinfarct?

Een min of meer intense pijn in de borststreek, een hevige druk op de borstkas of zware ongemakken:
In het midden van de borst.
Uitstralend naar de armen, de bovenrug, de nek of de buik.

Moeilijkheden bij het ademhalen.

Een plotse koude transpiratie, misselijkheid of duizeligheid.

Een plotse, abnormale vermoeidheid.

Bel onmiddellijk 112 als u een of meerdere van deze klachten heeft. Denk erom, wacht niet te lang, uw leven staat op het spel...

Bel onmiddellijk 112 als u een of meerdere van deze klachten heeft.

Denk erom, wacht niet te lang, uw leven staat op het spel...


Wees niet bang voor vals alarm

Wees niet bang voor vals alarm

Patiënten die behandeld worden binnen het eerste uur na de aanvang van de symptomen hebben de grootste kans op overleving1.

U wordt eveneens verzocht om met uw arts contact op te nemen indien:

U pijn heeft in de borst of arm wanneer u een inspanning levert, ook wanneer deze pijn opnieuw verdwijnt wanneer u terug in rust bent.

Het is een teken van gevaar!

U last heeft van een jeukende huid of roodheid. Dit zou erop kunnen wijzen dat u een allergische reactie vertoont op uw medicatie.

U last heeft van duizeligheid, misselijkheid, of hoofd- of maagpijn.

U moeilijkheden heeft bij het ademhalen in rust of al liggend.

U abnormale vochtopstapelingen heeft.

U neus- of tandvleesbloedingen heeft.

In uw urine of ontlasting sporen van bloed waar te nemen zijn.

 • White HD et al., Circulation. 1998;97:1632-1646
Wat kan u doen wanneer u zelf getuige bent van een hartaanval?

Wat kan u doen wanneer u zelf getuige bent van een hartaanval ?

Probeer rustig te blijven en raak niet in paniek.

Probeer de persoon te kalmeren. Leg hem of haar plat met het bovenste deel van het lichaam licht verhoogd.

Bevrijdt de persoon van spannende kleding en probeer hem of haar in contact te laten komen met frisse lucht.

Bel onmiddellijk 112, indien mogelijk, vermeld het adres, de naam van de persoon in kwestie, zijn/haar leeftijd en zijn/haar symptomen.

 • White HD et al., Circulation. 1998;97:1632-1646